PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ
2007—2013

PROGRAM FINANŢAT DE UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI GUVERNUL ROMÂNIEI PRIN
FONDUL AGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ ŞI PLANUL EUROPEAN DE REDRESARE ECONOMICĂ

 
LOCALIZARE OBIECTIVE TURISTICE TIPURI DE TURISM TRADITII LOCALE EVENIMENTE   CONTACT
  Traditii locale
  Mestesuguri populare
  Arhitectura locala
  Portul popular
  Traditii locale
  Legende locale
  Mancaruri traditionale

 
 
 
 
 
 
 
  Cuptor de var inainte de umplere
 
  Roata hidraulica in functiune
 
  Cusaturi executate
de femeile din comuna

Traditii locale si mestesuguri

Ocupatii, indeletniciri, meseriasi / Punctul muzeistic "Tarancuta"

Prelucrarea artistica a lemnului
- Bota Ioan - sat Tarnita
- Berindei Costica - sat Buces Vulcan
Broderie, costume nationale (tesut si cusut)
– Mates Maria - sat Buces
- Jurca Maria - sat Buces Vulcan
- Berindei Viorica - sat Buces Vulcan
- Leah Elena - sat Mihaileni
Arderea pietrei de var (varari)
- Varteiu Petru - sat Vulcan
- Miclaus Candin - sat Buces-Vulcan
- Neag Ioan - sat Buces – Vulcan
- Miclaus Tatian - sat Buces –Vulcan
Bucatarese
- Miclaus Tatiana - sat Buces Vulcan.

Cautator de aur
Ioan Catalina, din satul Stanija. Este singura persoana din comuna autorizata sa valorifice aur din nisipurile aluvionare din teritoriu. Pe linga uneltele traditionale, hurca si saitroc, Ioan Catalina isi construieste cu forte proprii, in baza unor studii tehnice, o serie de utilaje care sa-i sporeasca munca.

Ultimul cautator de aur
In satul Stanija exista un autentic cautator de aur in nisipurile aluvionare, care a concesionat mai multe piraie si continua peste decenii aceasta indeletnicire. Ioan Catalina un om de 70 de ani este ultimul cautator de aur din comuna Buces. El poate face turistilor la orice ora din zi demonstratii de extragere a aurului din aluviuni. Totodata este un excelent ghid spre gurile de mina parasite. Este un inegalabil povestitor si un bun cunoscator de legende despre aur si aurari.
In perioada anilor 1950, locuitorii din zonele in care se exploateaza aurul au avut foarte mult de suferit. Securitatea i-a suspectat tot timpul ca ascunt cantitati ilegale de aur. Pentru asta ei au avut de suportat batai, condamnari abuzive, multi dintre ei platind cu sanatatea si chiar cu viata. De atunci, ei refuza sa mai vorbeasca despre aurul din Apuseni. Ioan Catalina a fost tehnician intr-o societate de minerit. In perioada anilor grei din '50, el era prea tanar sa fie implicat in asemenea anchete. Din acest motiv, Ioan Catalina este acum ultimul cautator de aur din Stanija.
Ioan Catalina a concesionat toate raurile de pe teritoriul satului Stanija in scopul exploatarii aurului aluvionar, dar cea mai mare bogatie a acestora este valoarea turistica autentica.
Mesterul Catalina este deja solicitat de grupuri de turisti straini care doresc sa traiasca aventura cautari aurului. Ei vin cu masini de teren si dorm in corturi. Aurarul le asigura uneltele si mancaruri traditionale. Cateva zile in postura de cautator de aur sunt absolut interesante.


Top


Punctul muzeistic

Casa taraneasca “Tarancuta” situate in satul Mihaileni nr.128 – colectie de arta populara traditionala locala; Costume populare, stergare, tesaturi, lepedeie, obiecte de uz casnic si gospodatesc, etc.


TopAcest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene.
Creştem satul românesc