PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ
2007—2013

PROGRAM FINANŢAT DE UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI GUVERNUL ROMÂNIEI PRIN
FONDUL AGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ ŞI PLANUL EUROPEAN DE REDRESARE ECONOMICĂ

 
LOCALIZARE OBIECTIVE TURISTICE TIPURI DE TURISM TRADITII LOCALE EVENIMENTE   CONTACT
  Traditii locale
  Mestesuguri populare
  Arhitectura locala
  Portul popular
  Traditii locale
  Legende locale
  Mancaruri traditionale

 
 
 
 
 
  Placinta cu branza
 
  La stana, se pregateste mamaliga
 
  Mancarea cosasilor

Traditii locale si mestesuguri / Mancaruri traditionale

  
Bucataria taraneasca din satele comunei Buces inca mai pastreaza alimentatia traditionala, alternand mancarea de “dulce” cu cea de “post”, functie de zilele saptamani sau de ciclul sarbatorilor religioase, cu cele cinci posturi de peste an.


Mancarurile traditionale. Mancarurile specifice, in marea lor majoritate sunt preparate din carne si produse din gospodaria proprie.
- Mancaruri din carne de porc: carnat, cartabos, slanina , jumari , purcei copti in cuptor, ciorbe, etc.
- Mancaruri din carne de miel: drob, friptura ,ciorba, pulpa la cuptor, miel la cuptor etc.
- Mancare din carne de ied: virsli (carne de miel ied si porc)
- Mancaruri din carne de pasare; supe, fripturi, fripturi la cuptor
- Mancaruri din carne de vita: ciorbe, fripturi, drob etc.
- Mancaruri din ciuperci: sosuri cu ciuperci, ciuperci umplute, ciuperci fripte pe plita, ciuperci pane, ciuperci cu legume etc.
- Mancare de verdeata primavera: urzici, stevie
- Mancare de legume: ciorbe, sosuri, etc
- Zacusca:cu legume si vinete, cu legume si mazare, cu legume si ciuperci, tocana de legume cu orez sau cu mazare boabe etc.
- Muraturi: castraveti, gogonele, gogosari, conopida, varza murata, sfecla rosie, ardei umpluti cu varza etc.
- Mancaruri din produse lactate: lapte dulce, lapte covasit (iaurt), balmos, jantita, zamatisa, cas de vaca, cas de oaie, branza de oaie, branza de vaca, cas si branza de capra
- Oua de casa
- Dulceturi, compoturi, gem, marmelada (toate obtinute in casa, din fructe din livezile proprii sau fructe de padure).

Placinte si dulciuri

- placinta cu sucitura umpluta cu: cas, mere, nuci, mac, dulceata.
- cocoroada, intorsuri cu branza, placinta pe lespede (umpluta cu scrob sau cu mere)
- scoverzi simple sau cu scrob, cu mere, cu dulceata, gogosi, cozonac, checuri etc.
- diferite retede de prajituri de la traditionala “turta” umpluta cu nuci pana la cele mai sofiisticate retete de prajituri.

Bauturi
Relieful comunei Buces este preponderent de deal, pasunile si fanetele fiind cea mai mare parte a terenului agricol, pe intinderea lor se dezvolta plantatii de pomi fructiferii; meri, peri, pruni, ciresi, nuci, visini , iar prin fanetele de la poalele Fericelei creste afinul.
Fructele in marea lor majoritate sunt folosite la consumul propriu, prin fermentare la obtinerea tuicii (obisnuita -32 grade- 35 grade sau intoarsa de la 50 de grade in sus).
Din tuica cu diferite fructe puse la macerat, visine, afine, coarne indulcita cu miere de albina sau zahar se obtin lichiorurile in casa (visinata, cornata, zmeurata, afinata).

Sucuri
Se prepara sucuri din flori de soc, petale de trandafiri, mere, pere.




Top



Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene.
Creştem satul românesc