PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ
2007—2013

PROGRAM FINANŢAT DE UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI GUVERNUL ROMÂNIEI PRIN
FONDUL AGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ ŞI PLANUL EUROPEAN DE REDRESARE ECONOMICĂ

 
LOCALIZARE OBIECTIVE TURISTICE TIPURI DE TURISM TRADITII LOCALE EVENIMENTE   CONTACT
  Traditii locale
  Mestesuguri populare
  Arhitectura locala
  Portul popular
  Traditii locale
  Legende locale
  Mancaruri traditionale

 
 
 
 
 
 
 
  Interior traditional
aflata la biserica din Grohotele

Legende locale

Legendele locului vorbesc despre un "drum al aurului" ce pornea de la Rosia Montana, se continua pe culmile satului Dupapitra pentru a ajunge la cetatile Dacice din Muntii Orastiei. Pe teritoriul comunei Buces "drumul aurului" are o lungime de 24.222,95 m, si se intinde de la pasul Cotoncu, Crucea Marcului, poa-
lele Bradisorului, Dealul Dusului (cetatea Dusu), Continua pe culmile dealurilor pâna la poalele Grohasului, (cetatea Maru Rosu), Dealul Magura, Dîmbu Ludului, pana la poalele Fericelei, dealul Runculet. La poalele Fericelei pîna la Runculet se intinde zona minelor de la Stanija. Drumul continua pe teritoriul comunei Bucuresci spre cetattile dacice din Muntii Orastiei.
Daca vorbim despre geneza zacamintelor aurifere de la Stanija, este legat de lantul eruptiv tertiar Fericeaua, Dealul Ungurului, Neagra, Runcu, Breaza, Jidovul in lungime de 15 km si o latime de 3 – km. Pe aceasta suprafata au existat zeci de guri de mina, exploatatii mici în care întreg procedeul de extractie se facea manual. Au fost mai multi proprietari de steampuri (instalatie simpla de spalare a minereului). Toti acestea erau bine organizati in bresle ale aurarilor.
Legat de acest aspect a existat pîna nu demult in satul Stanija o casa taraneasca a numitei Catalina Lina a carui an de constructie datata din anul 1736 (an inscriptionat pe fruntarul casei), casa în care proprietarii de steampuri, se întalneau si stabileau pretul aurului in zona. (Bursa aurului). Aveau anual îtalnirii si cu cei din zona Rosia Montana. Iar cand faceau transporturi de aur catre bancile din Deva sau Arad, de regula cu caii cu dasagii, se faceau organizat si bine pazit în mare taina pentru ca aproape întotdeauna existau tentative de a fi pradati de hotii de la drumul mare. De obicei, se pregateau mai multe grupuri, care plecau în mai multe directii, pentru a deruta pe eventualii hoti. Ceia care duceau aurul erau întodeauna pe la mijlocul grupurilor, aveau cai destul de neângrijiti chiar daca erau destul de puternici. Pentru a nu atrage atentia.


Legenda legata de Pestera de la poalele Bradisorului – Huda Dracului

Se spune ca pe vremea invaziei armatelor turcesti (1541) cei care aparau si gospodareau cetatea Dusu au ascuns aurul si bogatiile, in pestera de la poalele Bradisorului, masiv ce strajuia cetatea pe latura sudica. Infuriati ca nu au gasit aurul si bogatiile care le presupuneau au ars cetatea au pradat pe locuitorii din preajma, sau dedat la tot felul de acte de barbarism, schingiuind locuitorii acelui tinut furându-le vitele violandu-le femeile in incercarea de a afla unde au ascuns aurul. Nimeni nu a mai venit vreodata sa-l caute, fiind inspaimantati de graznicele blesteme care s-au rostit atunci cu privire la aur. Toti cei care se aventureaza sa viziteze aceasta pestera sunt ingroziti de zgomotul care vine din adancul pamântului. Legenda spune ca acest zgomot infiorator s-ar datora acelui bluestem al aurului furat. De acolo si denumirea pesterei de Huda Dracului.

Legenda de la Maru Rosu
In aceasi perioada a invaziei turcesti 1540 – 1541 la poalele Grohasului, a existat o cetate, o fortificatie. Un alt reper in drumul aurului ,comoara a fost ascunsa din fata pericolului turcesc. Sau facut diferite programe de cercetare arheologica sapaturile efectuate scotand la iveala urme de ziduri si resturi de obiecte de uz gospodaresc fapt ce confirma spusele legendei.

Legenda varfului Citerei - satul Mihaileni
Farful Citera este masivul ce strajueste latura sudica a satului Mihaileni . Legendgenda locului spune ca in vremurile dedemul,t cand salasuiau pe pamant uriasii, pe farful Citerii dormea unul din fii uriasului care locuia pe cetatea Devei.
Pentru ca era foarte lenes si neascultator, parintii l-au pedepsit si cu toate ca ii dadusera ca zester o casa cu toate cele trebuincioase din aur (masa, scaune, linguri, cutite, blide, etc.) au venit si au avut o “sfada” cu fiul neascultator asa ca din incaierarea lor muntii s-au cutremurat si tot ce avea a fost ingropat din razbunare de catre tartorul uriasilor, atat de adanc in pamant de au ajuns la nivelul Crisului Alb, rau ce strabate satul de la poalele dealului de la est la vest. De necaz fiul sa pustiit de prin partea locului.
Primavara pe coama dealului infloresc ghiocei si albastrele. Ghioceii se zice ca sunt lacrimile mamei fiului neascultator, care in fiecare an in noaptea de echinoctiu, ( 20 martie), vine sa-si planga fiul iar albastrelel sunt florile ce si-au luat culoare din culoarea ochilor ei.


Top


Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene.
Creştem satul românesc