PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEZVOLTARE RURALĂ
2007—2013

PROGRAM FINANŢAT DE UNIUNEA EUROPEANĂ ŞI GUVERNUL ROMÂNIEI PRIN
FONDUL AGRICOL PENTRU DEZVOLTARE RURALĂ ŞI PLANUL EUROPEAN DE REDRESARE ECONOMICĂ

 
LOCALIZARE OBIECTIVE TURISTICE TIPURI DE TURISM TRADITII LOCALE EVENIMENTE   CONTACT
  Obiective turistice
  Exploatatiile de aur
  Paduri si forme de relief
  Muntele Valcan
Pesteri
  Biserici si monumente
  Trasee turistice

   
  Flag Counter
 
  Popasul "Vulcan"

Trasee turistice

CENTRUL LOCAL DE INFORMARE SI PROMOVARE TURISTICA BUCES
Va invita sa vizitati obiective turistice din comuna, sau sa parcurgeti la pas ori cu mijloace motorizate urmatoarele trasee turistice.


1. Traseul 1; Pornire; Centrul local de informare turistica => Grupul statuar Buces => DN 74 ( 5Km) => Monumentul din fata bisericii Mihaieni => DC 8 C Valea Artanului ( 5Km), defileul Vaii Artanului => Cabana “Poiana cu dor” , Revenire ; Centrul local de informare si promovare turistica Buces (traseu pretabil pentru mijloace motorizate ,ciclisti, iar defileul Vaii Artanului si la pas ).
Parcursul acestui traseu îmbina vizitarea monumentelor istorice si a unui spatiu ce a fost înrosit de jerfele înaintasilor cu o drumetie prin padurea de foioase a defileului Vaii Artanului, ascultând sopotul apelor ce-si croiesc drum prim bolovanis spre lunca Crisului Alb si respirând aerul prospat al paduri în ciripitul vesel al pasarelelor. Cu putin noroc puteti întalni caprioare ce-si înmoaie botul fin in apa cristalina a paraelor. Frumusetea locului este completata de coloritul proaspat al florilor din padure sau de pe pajisti, de linistea paduri, de aerul proaspat, curat ce te inconjoara cu o adiere blanda .
2. Traseul 2; Pornire; Centrul de informare turistica Buces => DN 74 ( 7 km) => Pasul Cotoncu => Rezervatai ecologica, Muntele Vulcan ( 2km) => Turul rezervatiei( 5 km) sau escala pe muntele Vulcan. Revenire : Centru local de informare turistica. Traseu pretabil pentru mijloace motorizate,ciclisti , partial drumetie. Daca strabati la pas turul rezervatiei in zilele insorite privelistea este mirifica. La sud se vad culmile domoale ale lantului Mintilor Metaliferi, departe in zare se vede Cetatea Devei, la vest serpuirea Raului Crisul Alb prin fasia de lunca, ce se deschide inspre depresiunea Bradului cu salba de asezari umane, semante parca de mâna unui urias , strajuite de o parte si alta de culmi domoale sau povârnisuri, la nord culmile muntilo Bihorului, în plan îndepartat Muntele Gaina si Vârfu Cocosu, iar în plan apropiat straluceste în soare, muntele cu povârnisuri calcaroase Strâmba , înspre est se vad coloanele poliedrice ale Detunatelor, orasul Abrud, Gura Rosiei si Dealul Piciorului de la Rosia Montana. La toate acestea se adauga aerul proaspat al muntelui si frumusetea florei spontane si a faunei din zona.
3. Traseul 3; Pornire ; Centrul local de informare turistica => DJ 705 D Biserica Monument istoric cu Hramul Adormirea Maicii Domnului Stanija Vale ( 5 km) => DJ 705 D ( 3 km) => Cascada “ Saitoarea” , => DJ 705 D ( 3 Km ) => Casa Aurarului Stanija => DF A Valea Tisei (2 km) cu gurile de mina , Retur; Centrul local de informare turistica. Traseu pretabil pentru mijloace motorizate , si drumetie. Cu un prim popas la Biserica Monument cu Hramul Adormirea Maicii Domnului din Stanija cu o vechime de peste 175 de ani a carei turla acoperita cu sendrila se înalta maestos în zare. Urmatorul popas la cascada Saitorea, deosebit de spectaculoasa, si la câteva sute de metri de cascada va propunem un popas de neuitat la Casa Aurarului. O constructie din lemn ce pastreaza stilul traditional al caselor din zona. Aici puteti primi gratuit lectii de minerit si în mestesugul cautarii aurului, iar contra cost cazare cu mic dejun inclus si instruire în mestesugul cautarii aurului. Toata aceasta drumetie bucurandu-se de linistea si aerul proaspat al muntelui, de frumusetea florei si faunei specifica zonei.
4. Traseul 4 ; Pornire ; Centrul local de informare turistica => DJ 742 A => Locatia istorica Cheia cu monumentul “Crucea Iancului” => defileul Vaii Satului (satele Grohotele , Dupapiatra - 6 km => DC Serbaia => Padurea de mesteceni de la Cornitel => varfu Bradisor altitudine 1034 m. Retur; Centru local de informare turistica. Traseul este pretabil pentru mijloace motorizate si drumetie. Primul popas este recomandat la locul istoric de la Cheia cu Monumentul Crucea Incului, monument ce reprezinta o nesfârsita strae de veghe spirituala a locului unde înaintasi nostrii au purtat luptele la 1849 cu trupele hortiste. Traseul se continua cu Defileul Vaii Satului deosebit de pitoresc, se continuarea calatoria spre muntele Bradisor cu trecerea prin Padurea de mestecini de la Cornitel. Calatorul bucurându-se de linistea si aerul curat oferite de întrega zona.
5. Traseul 5 ; Pornire; Centrul local de informare turistica => DJ 705 D Biserica monument istoric cu hramul “ Adormirea Maicii Domnului” Stanija Vale => DJ 705 D ( 3km) Cascada Saitoarea => Dealul Magura => Dealu Fragilor => DJ 742 A Locatia istorica “Cheia “, cu monumentul “Crucea Iancului “ Retur ; Centru de informare turistica Buces; traseu partil pretabil pentru mijloace motorizate partial la pas.
6. Traseul 6; Pornire; Centrul local de informare turistica => DJ 742 A Locul istoric Cheia cu monumentul “ Crucea Iancului”=> Defileul Vaii satului (stele Grohotele ,Dupapiatra si Tarnita )=>popasul GoldenBlitz => vizita la mesterul popular în sculptatul lemnului Bota Ioan => Vârfu Grohas alt. 1120 m . Retur; Centrul local de informare turistica. (traseu pretabil pentru mijloace motorizate si drumetie).
7. Traseul 7; Pornire ; Centrul local de informare turistica => DN 74 (5 Km) => monumentele de la Mihaileni din fata bisericii => Padurea de tei (drumetie) => Barajul de acumulare de la Mihaileni . Retur : Centrul local de informare turistica .Traseu pretabil pentru mijloace motorizate si drumetie.
8. Traseul 8 ; Pornire Centrul Local de Informare turistica => DN 74 Pasul Cotoncu => Drum agricol 3 km => Dealul Fetii => Vârfu Runcului => Bradisor => Revenire la Centrul de informare turistica.Traseu pretabil pentru mijloace motorizate , partial drumetie).
9. Traseul 9; Pornire Centrul local de informare turistica => DJ 705 D Biserica Monument cu hramul Adormirea Maicii Domnului => Cascada Saitoarea => Casa Aurarului Stanija=> DJ 705 D, Dealul Ungurului cu gura de mina alt. 1080 m => Fosta Unitate Militara => vârfu Fericelii altitudine 1173 m si Retur. Traseu pretabil pentru mijloace motorizate, partial se poate si la pas.
10. Traseul 10; Pornire Centrul local de informare turistica => DJ 705 D Cascada Saitoarea =>Casa Aurarului Stanija=> DJ 705 D => Dc Catunul Câinele => Vârfu Ticerii de pe a carei culme se deschide o superba panorama. La N. spre masivul Vulcan si Strâmba , înspre E, se vad culmile Bradisorului si Grohas , la S si V culmile muntilor Metaliferi; Retur .

Personalul Centrului de informare si promovare turistica Buces, ofera informatii despre obiective turistice din întreg arealul Tarii Motilor Criseni , precum si cel al Tarii Motilor din zona judetului Alba.

Pe toate traseele veti întâlni localnici deosebit de ospitalieri, care inspira încredere pace si liniste prin comportamentul lor cald, primitor si cumpatat, de o modestie rar întâlnita , dar si de o fermitate si o dârzenie ce se poate citi pe chipul lor brazdat de vreme si vremuri, caractere împrumutate parca din statornicia muntilor ce înconjoara catunele ce compun satele comunei Buces.
Localnicii pot oferii în orice moment produse traditionale , degustare de tuica de prune, mere, pere, coarne, miere de albine , dulceturi traditionale din fructe de gradina sau din fructe de padure. Se pot delecta cu un pahar de lapte proaspat. Sau poat servi o gustare cu hrana rece, cu slanina, ceapa si brânza de oaie sau vaca.
Daca grupurile sunt anuntate, poat servi un balmos traditional sau bulgarasi de mamaliga cu cârnat, vestita placinta numita popular “malai de frupt” sau alte multe mâncaruri traditionale la fermierii acreditati ecologic si nunumai.
La foarte multe gospodarii se pot admira tesaturi, cuverturi, cergi, prosoape , costume populare, toate purtând amprenta specifica zonei Tarii Motilor Criseni.

Va asteptam cu drag!


Top

 

Acest site nu reprezinta pozitia oficiala a Comisiei Europene.
Creştem satul românesc